Celiakia - Celiakia - jak sobie radzić z chorobą u niemowląt?

MEDserwis.pl > Celiakia >Celiakia - jak sobie radzić z chorobą u niemowląt?

Celiakia - jak sobie radzić z chorobą u niemowląt?

Choroba polega na uszkodzeniu jelita cienkiego przez gluten zawarty w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.
Objawy choroby pojawiają się w momencie przejścia dziecka na dietę mączną. Zwykle dzieje się to od 4 do 6 tygodni od wprowadzenia nowej grupy pokarmów.
Zdrowe dotąd dziecko zaczyna oddawać półpłynne, obfite i cuchnące stolce. Po pewnym czasie malec przestaje przybierać na wadze. Chudną mu nóżki i rączki, natomiast brzuch robi się duży i wzdęty. Dziecko jest ospałe i drażliwe. Ma skłonności do anemii i częściej choruje.

U chorych dzieci, prawdopodobnie z powodu defektu w budowie nabłonka jelita, gluten uszkadza komórki nabłonkowe, powodując zanik kosmków jelitowych, przez co uniemożliwia prawidłowe wchłanianie wartościowych składników. Gluten w formie nierozłożonej działa toksycznie, wywołując alergie i uszkadzając błonę śluzową jelita cienkiego.

Jeżeli lekarz potwierdzi celiakię, trzeba będzie malucha przestawić na dietę bezglutenową. Z diety takiej wyklucza się wszelkie produkty z mąki (oprócz ziemniaczanej) i wszystkie kasze (oprócz kukurydzianej).
Nie można jeść: mąki pszennej, żytniej, razowej i orkiszu, pieczywa i ciast (pszennego, żytniego i razowego)
(nawet opłatka wigilijnego i komunijnego), makaronów pszennych i razowych, kaszy jęczmiennej, pęczaku, mannej,
pasztetów, parówek (do których w procesie produkcji dodawana jest bułka), kawy zbożowej
płatków jęczmiennych i owsianych.

Chleb i ciasta trzeba kupować w specjalnych sklepach (oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa) można je też piec samemu. Po zmianie diety na bezglutenową szkody wywołane chorobą szybko się cofają, ale każda próba wprowadzenia mącznego produktu kończy się nawrotem choroby.

Chory może jeść: pieczywo bezglutenowe, makarony bezglutenowe, makarony ryżowe, kaszę kukurydzianą, gryczaną, jaglaną, ryż, słodycze które w swoim składzie nie mają mąki pszennej i jej przetworów, owoce, warzywa, nabiał, mięso
Do wypieków może być wykorzystywana mąka poza zbożową a więc: ziemniaczana, ryżowa, kukurydziana,
Roger Metelski

Zobacz więcej >>

 

 

medserwis.pl Telewolt Sp. z o.o. 00-671 W-wa, ul. Koszykowa 70 lok.2, tel.: 601 410 411, e-mail: medserwis@medserwis.pl
Array ( [t] => 14 [id_t] => 4323 [cc_f] => 392 )