Celiakia - Gdy nie możesz jeść glutenu …

MEDserwis.pl > Celiakia >Gdy nie możesz jeść glutenu …

Gdy nie możesz jeść glutenu …

Współcześnie wiele osób ma problem z trawieniem pewnych składników pożywienia. Wynika to z różnych czynników. Z jednej strony wpływ na to ma zmiana sposobu odżywiania ale też styl życia i obciążenia genetyczne. Coraz częściej słyszy się o nietolerancji glutenu i celiakii. Jeśli zauważyłeś u siebie lub swoich bliskich problem z trawieniem tego składnika być może powinieneś zdecydować się na diagnostykę w kierunku tego schorzenia.

Celiakia (inaczej zwana też chorobą trzewną) dotyka 1% polskiego społeczeństwa. Niestety nie wszyscy chorzy są prawidłowo zdiagnozowani. Wielu pacjentów boryka się z nieprzyjemnymi objawami przez kilka a nawet kilkanaście lat zanim usłyszą właściwą diagnozę. Wszystko dlatego, że celiakia jest chorobą bardzo podstępną. Często udaje ona inne schorzenie takie jak np. uczulenie na gluten lub zespół jelita drażliwego.

Czym jest celiakia

Celiakia jest trwającą przez całe życie pacjenta chorobą o podłożu genetycznym. Polega ona na nietolerancji glutenu – białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu. U chorych po spożyciu wspomnianego wyżej składnika dochodzi do stanu zapalnego w obrębie jelita cienkiego i szeregu nieprzyjemnych objawów. Działający w sposób toksyczny gluten prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, co z kolei utrudnia wchłanianie składników z pożywienia.

Do najczęstszych objawów celiakii należą:
• bóle i wzdęcia brzucha
• utrata masy ciała, chudnięcie
• zaburzenia rozwoju u dzieci (w tym głównie zaburzenia wzrostu)
• zmiana usposobienia, często depresja
• biegunki tłuszczowe lub wodniste
• objawy niedoborowe (np. anemia), które są efektem zespołu złego wchłaniania
• niewyjaśniona niedokrwistość z niedoboru żelaza
• afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej,
• wczesna osteoporoza, bóle kostne i stawowe
• podwyższony poziom cholesterolu
• problemy ze skórą (sugerujące chorobę Dühringa)
• nawykowe poronienia
• problemy z płodnością
• niedorozwój szkliwa zębowego
• zaburzenia neurologiczne (neuropatia obwodowa, ataksja), uporczywe bóle głowy

Celiakia a alergia
Celiakia oraz alergia pokarmowa są dwoma odrębnymi schorzeniami, które zaliczane są do nietolerancji pokarmowych. Warto wiedzieć, że gluten jest jednym z najczęstszych (zaraz po mleku) alergenem. Szacuje się, że około 10-25% osób z alergią pokarmową jest uczulonych właśnie na wspomniane wyżej białko. Najczęstszymi objawami alergii na gluten są:
• wymioty
• biegunka
• wstrząs anafilaktyczny
• pokrzywka skórna
• wodnisty katar
• skurcz oskrzeli
• zmiany skórne o typie atopowego zapalenia skóry

Jak zdiagnozować celiakię
Najczęściej przeprowadzanym badaniem w kierunku zdiagnozowania celiakii jest badanie przeciwciał we krwi u najbliższych członków rodziny. Niestety nie jest ono w stanie w 100% wykluczyć istnienie tego schorzenia. Badanie to stwierdza jedynie czy w danym momencie dana osoba choruje na celiakię. Jeśli pacjent jest na diecie bezglutenowej może uzyskać wynik fałszywie ujemny.
W 2012 roku Europejskie Stowarzyszenie Gastroenterologii Pediatrycznej, Hepatologii i Żywienia zarekomendowało włączenie do standardowej diagnostyki celiakii badań genetycznych. Dzięki nim w niektórych przypadkach można zrezygnować z przeprowadzenia biopsji. Określa się w nim obecność genów HLA DQ2 i DQ8. Na podstawie badań genetycznych można w 100 % wykluczyć ryzyko celiakii u osoby, u której te geny nie występują.

Testy genetyczne mają wiele zalet. Po pierwsze są one bezpieczne dla pacjenta oraz bezbolesne i z powodzeniem przeprowadza się je również u osób na diecie bezglutenowej. Można je wykonać w zaciszu własnego domu. To szczególnie ważne w przypadku małych dzieci, dla których wizyta w placówce medycznej stanowi niepotrzebny stres.

Autor:
Elwira Posłajko
testDNA Sp. z o.o.

Celiakia

 

 

medserwis.pl Telewolt Sp. z o.o. 00-671 W-wa, ul. Koszykowa 70 lok.2, tel.: 601 410 411, e-mail: medserwis@medserwis.pl
Array ( [t] => 14 [id_t] => 8804 [cc_f] => 392 )